CIA DOSYASI : CIA, Papa suikastını medya notlarından takip etmiş


CIA’in 1981 yılında Mehmet Ali Ağca tarafından Papa’ya gerçekleştirilen suikastı günlük medya notları üzerinden takip ettiği ortaya çıktı. Dünyadaki en büyük istihbarat bütçesine sahip olan CIA, uzun bir süre suikastın arkasında KGB ile Bulgaristan’ın olduğunu iddia etmişti. Belgelerde ise bu bağlantıya dair hiçbir not bulunamadı.

ABD Merkez Haber Alma Teşkilatı’nın (CIA) kamuoyunun erişimine açtığı belgelerde, Papa 2. Jean Paul’e düzenlenen suikastı günlük medya arşivleri üzerinden takip ettiği ortaya çıktı. 1981 yılında Mehmet Ali Ağca tarafından düzenlenen suikast sonrası Amerikan istihbaratı, olayın arkasında Sovyet ve Bulgar ajanlarının olduğunu açıklamıştı. Yüzlerce belge arasında ‘bu ilişkiye’ dair bir ayrıntı olmaması ise dikkat çekti.

ABD ve Avrupa merkezli muhabirlerin takip ettiği ‘Papa’ya suikast’ belgeleriyle ile ilgili çok sayıda arşiv notu bulunuyor. Washington Post, AFP, Times, New York Times gibi medya kuruluşlarından gelen notların ‘istihbarat’ olarak değerlendirildiği belgelerde ortaya koyuluyor.

WASHİNGTON POST: BULGAR İSTİHBARATI BİLİYORDU!

Suikast sonrası Washington Post merkezli medya notunda, “Uzmanlar, Bulgar istihbarat ajanlarının Ağca’nın Papa’yı öldürme eğiliminden haberdar olduklarını ancak onun muhtemelen yakalanacak dengesiz bir kişilik olarak görüyorlardı” ifadelerine vurgu yapılıyor. Bu medya notu, CIA’in istihbarat notlarının değerlendirildiği arşivde yer alıyor.

AĞCA’NIN MAVİ KAZAĞI DA MEDYA GÜNLÜĞÜNDE ARŞİVLENMİŞ

Medya notlarının arşivlendiği belgelerde dikkat çeken diğer bir ayrıntı ise Mehmet Ali Ağca’nın mavi kazağı. Associated Press muhabirlerinin notlarından oluşan medya günlüğünde “27 yaşındaki Mehmet Ali Ağca, alışılagelmiş mavi takım elbisesini giymiş” ifadesine vurgu yapılıyor.

MAVİ KAZAK AYRINTISI ÇOK TARTIŞILMIŞTI

1979 yılında gazeteci Abdi İpekçi’nin katili olarak yakalandığında Mehmet Ali Ağca’nın üzerinde mavi bir kazak bulunuyordu. Ağca’nın 1981 yılında San Pietro meydanında Papa’yı vurduğunda da üzerinde “mavi” kazak olması tartışmaları alevlendirmişti. Suikasttan iki yıl sonra, Papa’nın hapisteki Ağca’yı ziyaret ettiğinde ve Ağca 2006 yılında tahliye olduğunda yine üzerinde “mavi” kazak bulunuyordu.

NE OLMUŞTU?

13 Mayıs 1981’de Papa II. Jean Paul Mehmet Ali Ağca tarafından suikasta uğramıştı.

Gazeteci Abdi İpekçi’ye düzenlenen suikastın tetikçisi olarak tanınan Ağca, Papa II. Jean Paul’u karnından ve elinden 3 kurşunla vurmuştu. Papa, 3 km ötedeki Gemelli Hastanesi’nde 5.5 saat süren bir ameliyata alınmıştı. Papa, yoğun kan kaybına rağmen ameliyattan sağ kurtulmuştu. Vurulmasından 4 gün sonra Ağca’yı affettiğini açıklayan II. Jean Paul, 27 Aralık 1983’te Ağca’yı kaldığı cezaevinde ziyaret etmişti. Ağca, 1986’da ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış ancak Ancona Cezaevi’nde yattığı sırada 13 Haziran 2000 tarihinde dönemin İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi tarafından affedilmiş ve daha sonra da Türkiye’ye iade edilmişti.

SUİKASTIN ARKASINDA KİM VARDI?

Aslen Polonyalı olan Papa, Amerikan tezine göre, Sovyet Gizli Servisi KGB ve Bulgaristan tarafından öldürülmek istenmişti. Bulgarlar bu amaçla sağcı bir Türk eylemci olan Ağca ile anlaşmış ve suikastı düzenlemişlerdi. Bu iddia ABD ve Batı dünyası tarafından uzun süre kullanılmış ve ‘Bulgar Bağlantısı’ olarak anılmıştı.

Sovyet tezine göre ise suikast Bulgar diplomatlara ve Doğu Bloku’na yönelik bir komploydu. CIA, Polonya’da örgütlenen ve Sovyet karşıtı bir muhalefetin önderliğini yürüten Dayanışma Sendikası’na destek veren Polonya asıllı Papa’ya suikast düzenletmiş, bu amaçla da Türkiye’de ülkücü militan olarak tanınan Ağca’yı kullanmıştı.

Etiketlendi:, , , , ,

www.ozelburoistihhbarat.com

YÜKSEK STRATEJİ TÜRKİYE

strateji, istihbarat, güvenlik, politika, jeo-politik, mizah, terör, araştırma, teknoloji

Fight "Gang Stalking"

Expose illegal stalking by corrupt law enforcement personnel

İSTİHBARAT ALANI

Sınırsız, Seçkin, Sansürsüz, Kemalist Haber Blogu

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.