TARİH /// Dünyanın Gelmiş Geçmiş En Zengin İnsanı Mali Kralı : M ansa Musa


mali

Kişisel servetleri milyar dolarları bulan şu an herkesin konuştuğu Bill Gates, Carlos Slim, Bloomberg gibi multi Milyarder insanların bulunduğu günümüz dünyasında, bu çok zengin olarak gördüğümüz kişiler, aslında gelmiş geçmiş en zengin insanlar değil. Kişisel Servet bakımından tarihte, Gelmiş geçmiş en zengin insan 14. yüzyılda yaşamış olan Mali Kralı Mansa Musa’dır. Kişisel servetinin 400 milyar dolar olduğu tahmin edilmektedir.

Günümüz insanlarının şaşkına düşüren bu devasa Servet’in sahibi Mansa Musa, babası Faga Laye Açık denizlere yeni memleketler aramak için açılması ve bir daha gelmemesi sonucu tahta geçmiştir.(1312) Babası yine zengin krallardan biridir ama prens olarak kalmış ve kralların kralı anlamına gelen Mansa ünvanını hiç alamamıştır.. O dönem Afrika’da Coğrafi keşifler yapmak istemişti. Düşünün acaba onlar bu keşifleri yapsaydı dünya Bugün ne halde olurdu bu ayrı bir konu. Babası Mali’den ayrılırken Musa’yı tahta vekil bırakmış ve geri Dönmeyince Mansa Musa Kral ilan edilmiştir.

Peki Mansa Musa neden bu kadar zengindi. Mali o dönem çok önemli ticaret yollarının Merkezi konumundaydı. Güneydeki altın yatakları ve kuzeydeki tuz ticaretinin geçiş noktasında bulunan Mali ve başkenti Timbuktu, Bu özelliği sayesinde zengin bir memleket olma konumuna yükselmiştir. Ayrıca Fildişi, köle ticareti de Mali’nin önemli zenginleşme kaynaklarından birisiydi. Kral Mansa Musa da bu ticaretin göbeğinde yer aldığı için kendisine altınlarla dolu bir servet yapmıştı.

Mansa Musa, Çok samimi bir Müslümandı. Dinine düşkün bir kraldı. Ülkesinde pek çok yenilik yapmış, dine ve ilime çok önem vermiştir. İyi bir kral olmasının yanısıra ticari zekası ve Komutanlığı çok gelişmiş biriydi. Başa geldikten sonra Sudan’ın bir bölümünü kendi topraklarına katmış, Bu sayede ticaret yollarının genişletmiştir. Ardından Sudan’da ki öğrencileri ilimi öğrenmesi için Fas’a yollamış, ülkesinde de önemli bilim merkezleri yaptırmıştır. Zenginliğini genelde bilim, eğitim ve hayır işleri üzerine harcamıştır. Kendi Döneminde ilim ve bilim adamlarının Timbuktu’ya yerleşmesi ve çalışması için her türlü imkanı sağlamıştır.

Mali Kralı Mansa Musa hayır işlerine çok düşkündü. Bunun nedeni iyi bir Müslüman olmasının yanısıra, küçükken bir kaza sonucu kendi annesinin ölümüne sebep olması sebebiyle duyduğu vicdan azabını, kendini Hayır işlerine adayarak bir nebze olsun hafifletme İsteği olduğu söylenmektedir.

Mansa Musa‘yı dünyaya tanıtan olay ise hacca gitmesidir. Kendi başvurduğu din alimlerinin tavsiyesi üzerine Hac yolculuğuna 60 bin kişi ve Tonlarca altınla yola çıkmış, uğradığı yerlerde fakir halka çokça altın yardımda bulunmuştur. Mısır’a ulaştığında yaptığı harcamalar Mısır’ın kalkınmasını sağlamış, Hatta Mısır’da o kadar çok altın harcamıştır ki ülkede altının değeri uzun bir süre düşük kalmıştır. Hatta bu ziyaret o dönem Mısır’ın içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkmasını sağlamıştır.

Hac ibadetini yerine getirdikten sonra ülkesine dönmüş ve bu Hac yolculuğu onun dünya tarihinin yanısıra Avrupa ülkelerinde de tanınmasını sağlamıştır. Mansa Musa‘nın zenginliği dillere destan olmuş, Bunu duyen Avrupalılar, Kara Kıta Afrika’ya doğru yönelmeye başlamıştır. Bir nevi sömürgeciliğin ilk adımları Mansa Musa’nın zenginliğinin duyulmasıyla başlamıştır denilebilir. İlk etapta Portekizli denizcilerin Uğrak yeri haline gelen Mali ve çevresi, daha sonra tüm Emperyalist Avrupalıların sömürge merkezi haline dönüşmüştür.

Mansa Musa’nın net ölüm tarihi ve ölüm nedeni bilinmemektedir. Mali ve özellikle başkent Timbuktu, Mansa Musa zamanında çok önemli bir İlim ve Ticaret Merkezi haline gelmiştir. Kendisinden sonra Mali’nin zenginliği ve Şöhret’i 200 sene kadar devam etmiş ancak iç savaşlar, kıtlık ve Avrupalıların sömürülmesiyle ülke bugünkü konumuna gelmiştir.

timbuktu.jpg

Mansa Musa’nın Mısır’da Kervanı saldırıya uğramış ve geri dönüş için Mısır’daki tefecilerden borç almış, ülkesine dönünce kaç ve kat fazlasını kendilerine gönderdiği rivayet edilmektedir. Ayrıca ünlü Müslüman kaşif İbni Batuta da Mansa Musa’nın insanı şöhretinden Mali ve Timbuktu’yu ziyaret etmiştir. Kral Mansa Musa o dönem yapılan haritalarda Afrika’nın ortasında elinde altın tutan Kral şeklinde resmedilmiş ve bu sayede Avrupalıların ilgisini çekmiştir.

alt%25C4%25B1n%2Btutan%2Bkral.jpg

Elinde Altın Tutan Kral

Ünlü bir internet sitesinin analizine göre Mansa Musa, dünya üzerindeki gelmiş geçmiş en zengin kişi olmuştur. Bugün Timbuktu da yaptırdığı muhteşem tarihi cami aradan yıllar geçmesine rağmen ayakta durmaktadır.

Etiketlendi:, , , , ,

www.ozelburoistihhbarat.com

YÜKSEK STRATEJİ TÜRKİYE

strateji, istihbarat, güvenlik, politika, jeo-politik, mizah, terör, araştırma, teknoloji

Fight "Gang Stalking"

Expose illegal stalking by corrupt law enforcement personnel

İSTİHBARAT ALANI

Sınırsız, Seçkin, Sansürsüz, Kemalist Haber Blogu

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.